Monday, February 28, 2011

Erti Syukur...

Salam...maaf x berkesempatan lg utk meng'update' part 2...buat mase skang kurang ckit mood utk meng'update'..byk keje ckit yg menanti di rumah..InsyaAllah..sy akan cube mencar mase utk meng'update' siri kedua...
pic credit to lmn rasmi ikim..

Emm..entry ni khas utk sy sebenarnya..yg tibe terdgr lagu ni berkemundang kt ikim online br sekjp td...sy mmg buke ikim ni sebagai menghibur di kala buat keje2 rumah..tiap2 pg, siang or mlm..smpikan nk tido br lah tutup..hehehe..bukan ape..sbg penghibur hati je..hehehe..mmg sejak dr zmn sek lg..sy mmg peminat lagu2 nasyid..tp just minat je..xdelah nk selam2 maksud yg tersirat kt nasyid tue...msk duk kt U dulu..pantang je..ade konsert nasyid buat kt U..mesti beli tiket awl2 lg..siap reserve utk hari tue..xleh gi mane2..sbb mlm nk gi konsert..hehehe..(buruk btl perangai ms tue...;))

Bkn xboleh buke music kt lappy ni..lg pun kalo check balik..mmg kebykan lagu2 yg ade hy lagu nasyid je yg ade dlm stock lappy ni dismpg lagu inggeris yg diminati saje...Alhamdulillah lah..di pertemukan juga dgn hubby yg mempunyai minat yg same dgn sy..hehehe..jd koleksi lagu nasyid mmg bertambah..apebila cik hubby mengeluarkan stock lg2 dia...lg byk rupenye..hehehe..tp cik hubby ni kecenderungan dia byk juga pd lagu english..hehehe..
Emm.dgn buke Ikim ni..bkn saje boleh dgr lagu2 nasyid..tp boleh juga menghibur hati dgn tazkirah2 yg diberi oleh ustz2 jemputan dr ikim...mmg sgt suke..boleh mengubati kerinduan berusrah di Msia dulu...rindunye dgn geng2 usrah....n rindu dgn  usrah sendiri..lame dh hati ni xdgr usrah2..jd..Alhamdulillah..dgn Ikim..bolehlah mengubat hati sendiri..dgn bait2 kate ustz yg di jemput..bkn skdr itu..ikm juga titipkan cr2 mendidik anak dgn baik n scr islam, dismpng menceritakan sirah2 nabi yg kdg2 sy pun xtahu..Thanks..IKIM...(tp kdg2 tue..boring juga..sbb kdg2 dia ade segmen jual brg..or promotion...tu yg xbest ..tp dgr je la kan..hehehe.lgpun bbrp minit je..)..Contohnya smlm memberi ilmu pd sy yg amat bergune sgt2 ttg cr utk menegur seorang isteri..n ilmu ttg 4 mazhab di sebelah mlm..terkesima juga sy mendgr ilmu ttg mazhab..byk yg dpt sy bljr..Alhamdulillah...rupenye..byk yg sy xtahu...dr tahu...tue yg BESTNYA IKIM..di kala sbg perantau...~cthnya solat..kat cn kan solat mase dia berubah2..n kalo musim sejuk sekejap je wktu antr nk masuk asar n maghrib n isya'..jd kalo nk gi mn2 kdg2 takut terlepas solatnya...then,Alhamdulillah smlm telah terungkai sgl persoalan sy....

OOpppsss!!!dh mengarut byk ye...okay..Actually..entry ni ..mengingatkan sy..ttg SYUKUR....n kdg2 sy selalu terlepas pndg mengenai ini....n tersentak td bile dgr lagu ERTI SYUKUR by UNIC yg duk berkemundang kt IKIM...lagu ni dh lame dh pun...tp ari ni sy sgt tersentak dgr liriknya n terus menilai diri ape yg sy sdh lalui selama ni...

ALHAMDULILLAH..SAYA AMAT BERSYUKUR DI ATAS SEGALA NIKMAT YANG TIDAK PERNAH JEMU N UJIAN YANG DIBERIKAN KEPADANYA...THANKS YOU VERY MUCH ALLAH!!!!:)

Ye..mmg tidak susah untuk kite mengucapkan syukur kepadaNYA..bile2 saje boleh kite ucapkan..dgn mengucap ALHAMDULILLAH..cume kdg2 kite selalu terlupe utk itu...n kite ni bile dah ditimpa ujian drNYA..brlah nk rasai makna sebenar erti bersyukur...jom2 kwn ramai2 kite lafazkan kalimah syukur ni..;)Semoga kite sentiasa beringat yang apa sahaja yg kita ada hanyalah pinjaman dariNYA utk perjuangan kita di dunia ini..dan di akhirat sana..bersedialah kita untuk dinilai setiap zarah pinjaman NYA kepada kita....SUBAHANALLAH...ALHAMDULILLAH...

Okay,..jom hayati lirik lagunye..yg betul2 menyentap hati sy...


Lafazkan kalimah syukur

Lafazkan kalimah itu

Alhamdulillah...



Segalanya yang ku kecapi

Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Pemurah-

Tak kan terbalas walaupun sebesar zarah



Kenikmatan yang bertandang

Terkadang tidak dihiraukan - Lepas dari pandangan -

Dan bila hilang barulah dikesalkan
(lirik ni mmg menyedarkan saya..)



Adakalanya aku hanyut

Adakalanya aku lupa

Adakala aku leka

Ampunilah...

Kerana ku manusia

Lemah dan tidak berdaya di sisiMu

Seringkali terlupa nikmatMu

Datang tiada jemu

Bila terhimpit mulalah

Mencari dan menyebut namaMu

Barulah merasai makna sebenar erti syukur

Syukur atas rahmatMu



Adakala ku hanyut

Adakala ku lupa

Adakala ku leka dan adakala ku alpa

Kerana ku manusia

Lemah dan tak berdaya

Seringkali terlupa nikmat yang Kau kurnia

Ku bersyukur ya Tuhan

Segala pemberian

Walau luas lautan

Bukanlah perbandingan

Ku tingkat keimanan

Ku gilap ketaqwaan

Sebagai perlambangan

Terima kasih ku Tuhan



Onak duri kehidupan

Jatuh bangun sendirian

Ada hikmah yang tersimpan

Yang menguji iman



Bersyukurlah selalu

Sentiasalah redha dan menerima

Tiap ujian tiba bukan diminta

Sebaliknya Allah Maha Mengetahui



Kan ku bertasbih selalu

Bertahmid berzikir padaMu

Sebagai tanda ku nilai

RahmatMu Tuhan



Aku bersyukur Ya Allah

Segala pemberianMu pada ku

Seluas lautan pun bukanlah jadi ukurannya

Memang tiada bandingan

Segalanya yang ku kecapi

Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Permurah-

Bukan miliku pinjaman sementara

Syukur Alhamdulillah



Sesungguhnya solatku,

Amalku, hidupku, matiku

Kerna Allah yang satu

Kuserahkan segala harta jiwa dan raga

Sebagai tanda cinta

KepadaMu Yang Esa

Lirik diambil dr liriknasyid .com~crdt

p/s:skang ni bby WAQ dh pandai dh..kalo dgr lagu Maher Zain..mesti dia panggil ummi dia..n tunjuk kt lappy ni ade keluar lagu tue..-ni sume gara2 dh byk kali dia dgr lagu tue..kalo duk dlm keta mesti nk buke lagu Maher Zain..kalo abi dia buke lagu lain..nnt dia tunjuk kat radio tue..suruh abi dia tukar lg maher Zain..aik!!!ikut sape lah ni..hehehe
(Abi selalu pesan..kat sy kalo sy ajar bby WAQ.ckp english nnt en hubby mesti suruh sy.ajar psl agama lbh dr english...sbb dia kate..akhirat lbh penting..berckp bhs english..mane2 boleh dpt..tp bljr akhirat susah nk dpt...(Alhmdulillah skang bby WAQ dh boleh recognise 5 part of face in english)....skang bby WAQ..br bljr iqra' 1..n bby WAQ..br je pndi sbt A..dan Ba je...n skang ni kalo bby  WAQ nk mkn dia akn tadah tgn dulu n sbt amin...ummi dia yg kene bc doa mkn..dia tkg amin je...hehehe..n kalo menguap..dia akn cpt2 amik tgn dia utk tutup mulut..smpikan adik dia menguap pun dia nk tolong tutupkan mulut adik dia...)
Alhamdulillah..semogabby WAQ akn trskan sgl ape yg diajar..n semoga menjadi ank yg solehah..;)





Semoga WAN ALTAF QAISARA akan menjadi anak yang solehah  dan akan sentiasa mengembirakan ummi n abbi...InsyaAllah...;)




3 comments:

Das said...

download radio ikim kuk lappy....apa web dia ya....suka jugak dengar ikim nii...

comel la Altaf pakai tudung....dia dah boleh/faham cakap jepun ke...

onedurrani said...

kak das_xyah download pun kak..just on air je..duke kat lmn web rasmi ikim..www.ikimfm.my..then kat belah ats kanan ade mcm ikon radio gitu..akk playkan je..nnt dia main..rsnye xde xsekat2 kot skang nie..sbb dh diperbaiki..n internet kt oversea nie laju ckit kan dr Msia..hehehe

dia fhm ckit2 je..dia nie kate adik sy..kalo org ckp jepun ke dia..dia layan ckit..hehehe..ape dah..stkt ni sy tgk di reti ckp 'dame'je..hehehe..

Das said...

tq....akak dh try buka....jadik....hehe

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)