Tuesday, March 8, 2011

Experience on Pregnancy Check up in Japan...Part 2..

Ok..lets continue for the second part of check up....hehehe..;)


After, we know the total amount for delivering at Nagono clinic *refer to Experience on Pregnancy Check up in Japan ...Part 1....so its all about 500,000 yen(RM 18K+)..emm..mahalkan..so,we decide to change Hospital...en hubby pun meminta bantuan dr management kat tmpt kami tggl utk ms tue; Imajuku International House…iaitu Yamada san..dia pun bersungguh menolong kami..siap bw en hubby gi ward office utk dptkan pengurungan or cr hospital yg lbh murah rsnye…Alhamdulillah…lps berjumpe ngan officer ward office tue…conclusionnya, kami tak mungkin boleh dpt pengurangan sbb scholar en hubby bg okay dh~dia kate ckit..tp ok lg dr yg dpt ade lg ckit....bukan kurang mcm ade stgh2 scholar like Bangladesh..n mengikut yamada-san.dia kate Nagano Clinic yg kami pergi sblm ni mmg agk mhl ckit..sbb dia adalah private clinic..So, dia prefer kami gi government hospital..n cr2 government clini..the nearest is 10km dr rumah kami..iaitu Kyushu Medical Center..okaylah kan..bkn jauh pun..tp en yamada ade kate..seeloknya utk 1st time dtg bw kwn yg pndi Japanese..sbb selalunye government hospital..jrg org boleh ckp English..huhuhu..alamak!sy bkn pndi ckp Japanese pun..kalo fhm pun fhm ckit2 je..n ckp pun ckit2 je bole..mcmane nie?last2 kami tempuh juga tnpa mnta tlg kwn2 yg pndi Japanese…sbb segan dh nk mnta tlg..asyik menyusahkan org je kan…~dgn bantuan sensei sy yg bg byk term2 mengenai mengandung…
Kyushu Medical Center (KMC)

Sy pun mnta srt utk keluar dr Nagano..n pergi ke KMC nk buat regular check up..dalam hati dh terfikir kalo government hospital..mesti xcntk n layanan nye mungkin ade kurang ckit dr privatekan..adatlah mcm kat msia pun sama tue..oohh..rupenye,indah khabar dr rupa…layanan dia mmg 1st class.n sgt2lah cntk n besar…mmg btl2 suke gi cn n berbaloi2kan....;)
Utk di KMC..kalo xde appointment..kite akan di layan org plg akhir..so,utk mengelakkan kita rs bosan menunggu dia akan bgtau ms mule2 kite daftar yg kite akan tunggu lame..so better gi mana2 dulu…kami ni br smpi cn..kami duduk je lah..sbb xtahu nk gi mn..hehehe

Msk sj for the 1st time kt pintu msk hosp...sy pdg en hubby n en hubby pdg sy..eh, btlke ni KMC..asl mcm private hospital nie..mmg sgt cntk dan luas..kat pintu msk pun dh ade org tggu kite kat dpn tue..utk smbut kite msk ke sane..siap ty ade ape2 yg boleh sy bantu..n bile sy ckp sy hy boleh ckp English je..n dia suruh tggu n dia boleh pggl sorg yg pndi English..org tuela yg bw sy ke meja pendaftaran n tlg isikan borang..tggu smpi sy siap dan dpt no…lepas tue bw pulak sy ke O&G department..dialh yg bgtau lg kat mn nk letak no...n smpi kat O&G dia bgtau kt nurse kat kaunter O&G..n suruh sy tggu…Alhamdulillah..Allah mudahkan kami..;)-tp yg sy kagum sgt2 dgn layanan dia..sy rase kalo di Msia adakah akan berlaku yg sama?mesti tercari2 kt mn nak gi mule..

Because this is my 1st time..n nurse kt O&G..guide n bawa sy ape yg sy perlu buat setiap kali buat regular check up kt cn sblm jumpe DR..smpikan sy nk ambil sampel air kencing pun dia tuggu kt luar tandas..smpi sy abis…oohh..rs mcm YB lah pulak..hehehe
entrance of O&G department
tmpt menunggu sebelum msk jumpe DR

screen number utk msk..

tunggu en hubby byr..kt lobi bwh...


Ms tgh tggu nk jumpe Dr..kami dh risau..mcmane nk communication ni..sbb kami mmg xpndi ckp…en hubby xnk continue dia nye bhs..sbb dia kate..sensei dia ckp dgn dia English..n what for dia continue Japanese..sy asyik on off je..kalo ari tue muntah2 mmg xgi lah kelas..so..byk btllah miss nye…tp Alhamdulillah..msk je pintu Dr..Dr tue boleh ckp English wpun ckit2 je s yrs dia boleh ckp..diaorg rupenye dh sedia utk kami yg English..even nurse yg handle kami pun yg boleh ckp English..Alhamdulillah..Allah permudahkan utk kami..;)n we ask Dr brp harga kalo nk bersalin cn..sepenuhnya..dia pun ckp harganye 420 000yen(RM15K)..kami fikir okaylah kan..sbb xkene tmbh or byr ape2 pki duit sendiri..hehehe..;)~ni fikiran org yg nk jimat…;)tp yg sedihnye..kami msh mendpt Dr lelaki..n sy continue regular check up smpi bln yg ke-5 sj..lps tue kami tukar lg ke hospital lain…bykkan hospital?tukar lagi hospital…

Red Cross Hospital
Entrance of RED Cross Hospital 


Seperti nama di atas..kami tukar ke hospital lain pulak..tp selepas sy pulang dr Msia
ni slps.en hubby dgr dr kwn dia,Malaysian juga..abg sheikh kate ade org arab bersalin di hospital ni costnye xsmpi 420 000yen..kire lg murah..so..kami rs..okaylah..kalo dpt lg murah if bersalin normal..in fact..ms sy blk msia..ade 2 org Malaysian bersalin di hospital ni pun costnye kurang dr 420 00yen..n yg plg penting n best sekali dia ade nurse n DR yg mmg fluent in English dan ia adalah perempuan…tue yg penting sekali..(ni sbb sy prnh terbc article ttg hukum membuat treatment dgn Dr lelaki bg perempuan)so, sy berusaha utk mencari Dr perempuan..n Alhamdulillah..Allah permudahkan lagi..…so,kami sgt2 xrisau…;)n en hubby decide to change hospital lagi…wah!dh 3 kali tukar hospital..n ini adalah yang terakhir sblm n akan deliver di sini.

After blk dr Msia…sy direct terus tukar ke sane..sangkaan sya mungkin kali ni hospitalnye mungkin agak ‘krg’ ckit dr KMC…Emm.1st time tgk dr luar hospital..dlm hati dh ckp ya!!mungkin sangkaan sy betul…sbb tgk bangunan dia mcm bangunan lama..TP…rupenye..don’t judge book by its cover….dalamnye msh lg 5 star…dn systematic..siap ade line warna2 kat lantai..yg mn..pink utk yg laluan plg ketara..kuning utk yg okay..n hijau utk yg selamat..hehehe..nie nurse tu siap translate pd sy..sbb sy lalu kat laluan pink n pd masa yg same ade nurse bw wheelchair dgn org tua yg agak tenat kot…mnlah sy tahu kan..hehehe..sy hentam jelah jln..lg pun 1st time msk pulak tue..
Alhamdulillah..smpi je di sana..sy ckp yg sy boleh ckp English n nk DR yg pndi ckp English..en hubby siap bgtahu lg name DR tue..Dr Onjo..n dialah org yg akan in charge sy sampai sy bersalin nnt…n nurse yg pndi ckp English sgt bgs…dia siap ckp kt sy..kalo ade ape2 mslh lg..cr dia di bhgn kanak-kanak..dia akan bantu..huhuhu..best btl kan..;)

Ms jumpe Dr plg best sekali..sbb Dr ni mcm mak cik sy yg treat sy ms sy preggy n lahir bby WAQ dulu..sgt baik n peramah..siap borak2 ngan dia..kalo jumpe dia..mesti lame..hehehe..n dia pun mcm dh biasa lyn foreigner islam mcm kami..sbb dia kate nnt jgn lupe bgtau nurse kat luar yg kami ni muslim..so,makanan ms duduk di hospital nnt ckp xnak mknan yg consist pork n beer n cant eat any meat here…so,dia ckp..nnt nurse tu akan fhm n tulis kat borang kite…Wah!!sgt best ms tue..;)Dr sgt responsible n taking a good care on me..xabis2 ckp suruh sy kalo ade sakit ckit2 pun trs gi hosp.sbb bile dia tgk sy duduk agak jauh juga..dlm sejam perjalanan..padahal jauhnya hospital stkt 15km je..hehehe..

Alhamdulillah..sy selamat deliver di hospital ni..xde lagi tukar2 hospital..;)

trolly angkt brg ummi nk msk hospital..

p/s: Dduk di jepun ni..byk sy belajar..antrnya..org2 japanese kt cn lbh suke pilih yg dekat2 je..mcm nk gi beli grocery ke or nk gi clinic..n kalo time cuti selalunye..dieorg jln2 luar dr jepun..diaorg xgi dkt2 dlm jepun..sbb kate sensei sy..melancong luar Negara lbh murah dr melancong dlm Negara..tue bg jepun lah kan..hehehe

n lg satu..duduk di jepun ni dia mmg menghargai kanak2..mcm anak saya..bby WAQ..setiap bulan akan dpt elaun sbyk 13 000yen(RM400+) sehingga dia 13thn..n nk gi hospital or clinic adelah free of charge..xpyh byr…BEST KAN?its same goes to me…sbb sy pregnant ni..goverment jepun akan bg duit sbyk 420 000yen(RM 15K)…bestkan..bile ade org bg duit…Alhamdulillah..kami msh dpt baki sbyk RM3K dr duit tue..sbb hospital yg kami gi adalah kurang dr 420 000 yen..;)Sbnrnye..goverment jepun bg duit ni sbb bile dieorg tgk golongan muda jepun sudah berkurang..so..utk increase umat jepun pd ms akan dtg..dia bg elaun bg yg pregnant n yg ade ank spy xnk bg membebankan bg yg kurang berpendapatan…Alhamdulillah..;)-ni sensei sy yg ckp..sbb ms tue dia ty sy kt msia kene byr brp kalo bersalin..sy byr ckit je kalo kite gi yg kerajaan..n dia kate bestlah kalo xbyr..n dia pun bg reason why japan kene byr..tp government bg duit..hehehe

Apa2pun..sy bersyukur sangat..dgn rezeki yg xdisangka2 ini..Alhamdulillah…Allah permudahkan utk sumenye..

Tggu next entry..ye difference between msia n Japan in pregnancy…hehehe

5 comments:

Pn DG said...

tk semua org merasa pengalaman tu....best kan...wahh banyak duit altaf kumpul utk bw balik msia...

aishah na'ai said...

wah..
japan nih mmg sistematik..
wish to go there..

onedurrani said...

kak das_btl tue tak sume org merasa pengalaman mcmnie...bile ingat blk mmg best kak..;)
altaf br boleh kumpul duit kak..duk kt Msia..ummi dia asyik pki je duit altaf..heheehe..;)

aishah_aah...mmg sgt sistematik..kdg2 kite tak terikut taw...InsyaAllah..ade rezeki lbh dtglah cn..;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dek baru sampai kat nihon ker...kawaii baby gurl tue...husband buat PHD ek? mmg susah if x pandai cakap nihongo akk paham sgt2...salam kenal dari Tochigi @_____@

onedurrani said...

salam..kak ayu..hehehe..aah,bln 3 ni br je sthn..kene polish ni nihongo..asyik ckp wakarani je..jenu juga ye kak..hehehe..

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)