Monday, September 12, 2011

Grand Iftar n sambutan Birthday En Hubby...;)

Asslammualaikum....em..terlalu lame tidak mengupdate blog...agak sibuk ckit sejak hari pertama raya sehinggalah ke hari ini,...tp...Alhamdulillah..hr ni ade ckit ms..kene update laju2..spy xbersawang blog ni...Em..spt yg dijanjikan hari ini nk cite mengenai grang iftar di Fukuoka...

Seperti thn2 lepas...setiap kali tiba bulan Ramadhan n setiap minggu....Masjid An-Nour di sini ade mengaturkan grand Iftar pada setiap hujung minggu...Sebelum2 ni kami warga Malaysia akan join venture dengan negara lain seperti Pakistan..n biasanya kami buat kuih muih or puding yg ringan2 je...Tp atas sebab2 tertentu pada tahun ini kami cube utk buat sendiri walaupun bilangan kami xdelah seramai bilangan orang Indonesia, Pakistan, Bangladesh...Pada Ramadhan yg lepas, Malaysia Grand Iftar dibuat pd minggu ke-2...n kebetulan jatuh pada birthday en hubby sekali...So, sy ckp ngan en hubby..smbt besday en hubby hari isnin ye..sbb hari sabtu mlm n pg ahad tue sy dh sibuk memasak untuk grand Iftar..

Menu kami pada kali ini ialah nasi jagung, ayam goreng berempah, dalca, kek, kurma, puding, salad untuk kanak2...So, saya bersama2 Malaysian yang lain bertungkus lumus menyiapkan makanan tersebut..For me...this is the first time i cooked for many people...Kami dikehendaki menyediakan makanan untuk kira2 400org tetamu...huhuhu..Setelah dibahagi2 kan..Sya ditugaskan memasak puding untuk 50org mkn,nasi jagung 12pot, ayam goreng berempah sebanyak 4 kg...huhuhu...mule2 rs mcm xsggp je..sbb dgn anak2 yg kecil..tp sy ikut juga tugasan ni utk mendapatkan pengalaman..

Malam sabtu,selepas pulang dr solat terawih dlm pukul 10.45 n menidurkan bro WAM..sy bangkit bgn utk memulakan masaka..n plg kesian pd sis WAQ..dia xnak tido mulenye..last2 nye dia meneman sy memasak..smbl dia main di dapur juga...selepas pukul 12.30 sy tgk sis WAQ tidur di sebelah Alif, Ba, Ta,...flash card...hehehe...sian dia..en hubby pun terlelap di situ..selapas siap memerap ayam n membuat puding..sy terus memasak utk sahur...n terus bersahur...After solat subuh,br sy dpt melelapkan mata sekejap..n bangkit balik jam 6.30 untuk memasak 12pot nasi jagung pulak n mengoreng ayam yg diperap...sepanjang memasak di dapur..en hubby mengambil alih tugas menjaga bro WAM n sis WAQ...bro WAM bgn pagi..tgk dia xseaktif yg biassa...rupenye..dia demam pulak...emm...sian pulak pd mereka..Selesai habis memasak kira2 pukul 1.00tgh hari..sy melihat bro WAM makin panas..n en hubby pulak cbuk membawa makanan ke masjid untuk di packkan n dibuat bento...dimana kami berkumpul di masjid...Mmg kami sgt cbuk time tue..sy memberi ubat pd Bro WAM..tp sekejap je turun suhu dia..n panas blk..tp kami msh tidak memikirkan utk bw ke klinik sbb br je bw gi klinik 2 hr lepas..n bekalan ubat pun msh ade...Sis WAQ pulak sgt pandai menjaga diri...Alhamdulillah...pandai dia amikkan.."cool fever" adik..n letak kt ats kepala adik...smbl ckp..."adik, demam"..n ty kt adik..Daijoubou kana?hehehe..tuelah ckit2 bhs jepun yg dia dh pndai...

barisan bento untuk muslimah...
inilah dia ns jagung+ayam goreng berempah n dalca...
Dlm kul 6, en hubby blk utk ambil kami n di bw ke masjid...n Alhamdulillah..Grand Iftar berjalan dengan lancar..n semua tetamu yg makan sangat berpuas hati dr segi makanan n pengurusan kami..Syukur,Alhamdulillah....jom tgk pic yg xseberapa..pic crdt to kak haliza...sy xde pun pegang kamera..sbb bro WAM demam ms ni...
some of the tukang masak pada hari tue....
some of muslimah yang hadir pada hari tue...;)
Esoknya...sy bertungkus lumus pulak membuat kek utk en hubby..memandangkan hari isnin itu..adelah public holiday...jd anak2 tidak gi sek..n bro WAM kembali sihat semuala...sy memulakan membuat oreo cheese cake..selepas kedua2 nya telah tidur.....tp sygnya..sambuatn birthday en hubby ala kadar je..en hubby buke di masjid..n blk selepas terawih..br boleh sambut..n kebetulan start maghrib tue..bdn Bro WAM panas sgt2..bile check suhu mencecah 40C..sy sgt risau..n smbl en hubby mkn moreh n smbt bithday cake...sy siap2 bro WAM utk turunkan suhu bdnnya..mcm2 sy buat...Alhamdulillah..turun ckit dln 39.8C..n smbl en hubby tgh mkn sy ckp pd en hubby...yg Bro WAM kene gi hospital juga..sbb sy sgt risau..

oreo cheese cake yang xseberapa..sy mmg fail bab men'deco' kek..maklumlah tgn keras...tp nsb baik en hubby ckp sedap..sis WAQ makan smpi separuh kek...hehehe

sis WAQ nak sentuh ats cake tue...

a slice of oreo cheese cake...
Mula2 kami pergi ke hospital tempat bro WAM dilahirkan..namun, hospital tue xmenerima  any emergency case..n they prefer us to go to Fukuoka Emergency Medical Center...Emm...rupenye...sistem kt cn..kalo emergency sume kene bw gi cn...hospital2 yg lain mmg xmenerima kecuali kalo kite dtg bersama ambulance...emm..br sy tahu..after this..kalo sp2 sakit..better telefon je ambulance..n dieorg akan tentukan hospital mn yg ade Dr pakar kat ctu..n dtg ke rumah kite utk membawa kite ke hospital...emm..brlah sy fhm sistem kt cn...kalo tidak, kalo pergi sendiri hy Fukuoka EmergencyMedical Center je yg menerima..kerana mereka ade Dr yg available n stand by utk ape2 case...Smpi di hospital...terus dibw jumpe Dr..n suhu bro WAM turun ckit ke 39.6C n Dr advice spy bro WAM stay kt hospital utk that night sbb Bro WAM dehydrated n high fever...jd kami pasrah..n kemudian berfikir mcmane nk bersahur..sbb kami akan tggl di sini sehingga jam 7.30pg esok...n Lastly, en hubby blk kejap ke rumah utk bersahur..nsb baik sy dh msk utk sahur bersama sis WAQ..yg xtido2 lg time tue...n bekalkan sy ns untuk bersahur..emm..plg kesian pd sis WAQ yg terpaksa tido xmenentu tempat...Selepas discharged..blk ke rumah je..kami semua tidur menggantikan tidur yg smlm xtidur.....

Bro WAM admitted...

Sedang diberi tambahan air...utk turunkan suhu n kembalikan jumlah air dlm badan...

Sy terpaksa bersahur di cn n sis WAQ yang keletihan tertidur menunggu waktu pagi...

Second injection from nurse...before Dr explained the progress...

waiting for the medicine..

Bro WAM kembali ceria seperti biasa....Alhamdulillah...;)
p/s: Ramadhan yang lepas merupakan Ramadhan yang penuh dugaan bagi saya as a preggy, breastfeeding, n dugaan yang diberikan olehNYA..Namun, Alhamdulillah..berkat doa pdNYA...Allah permudahkan segalanya...;)

3 comments:

アヌム ちゃん said...

nampak sedap nasi jagung tu.xpenah rasa lagi.heee..happy belated besdey dkt hubby akak..kek oreo tu pn mcm sedap je tu..dh sihat ye bro wam..alhamdulillah :)

Lovely Kitchen said...

Assalamualaikum...
Salam Kenal dari Nagoya...mesti penat sgt masak byk2 mcm tu...+ pulak tgh preggy, bf dan ada anak keecil...taihen desu ne...

Selamat hari raya dari E-na Lovely Kitchen

onedurrani said...

Anum_Nasi jagung mmg sedap..nnt try cube buat ye....;)

Ka ena-_Salam kenal juga....emmmmmmm..mmg penat juga akk..tp mcm rs berbaloi2 n seronok juga...;)

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)