Thursday, November 25, 2010

Sambutan Aidiladha...;)

Ohayo gonzaimas.....minna genki?hehehe...saje nk nk ckp jepun ckit...konon2 nk polish ckit bhs ni..yg dh berkarat dh ni...hehehe...Balik dr kelas, en hubby fon byk2 kali(maklumlah umi dia ni sentiasa xbw fon gi kelas)..ingat kenape...rupenye..nk bgtau dia akan bertolak ke fukuyama mlm ni juga...emm..cian juga pd en hubby..br blk dh kene gi blk dh...sabar je lah......kino kara kin youbi made(dr smlm smpi hari jumaat ni)...en hubby was not arround...due to his phd....off to Fukuyama..where is so far from our house...hope he have a safe journey...Due to...kiteorg ni msh lg xbrp nk fasih bc mknan yg boleh mkn or tak...jdnye...sy pun buatlah bento utk en hubby sblm dia pergi...emm...fikir punye fikir..apekah makanan yg boleh thn selama 3 hari...last2nya..bawalah seruding ayam n sambal ikan bilis beserta nasi n roti..dan last minutenye terasa yg kek pun boleh thn...jd ptg sblm en hubby balik..kemaskan brg2 dia nk gi sana..sy pun mengodek kek bersama si kecil WAQ..yg sentiasa nk tlg umi dia nk buat kek juga....hehehe..tue je lah..yg mampu sy sediakan dgn keadaan yg sarat skang ni..hehehe....


em...Salam Aidiladha.......ade lg ke?rasanya..dh xde dh kot...mggu lps..dh abis...ni..saje je..for n3 yg tertunggak...byk sgt2 yg tertunggaknya..smpi xsmpt nk update je..baby WAQ mesti bgn..tue yg xjd tue...kalo baby WAQ dh bgn...pastinya..laptopni dia lah yg punya...hehehe..
Sambutan Aidiladha kali ni...amat sepi untuk kami...kali kedua sambut di perantauan selepas aidilfitri..dan kali ni lagi sgt sepinya..apabila..Aidiladha ni jatuh pada hari rabu dan of course...tiada cuti yg diberikan melainkan kite minta...itu pun ikut nsb lah..kalo dpt..dptlah...kalo xdpt..alamaknya..gi lah sek.mcm biasa...Em..en hubby kate dia xnk minta cuti..sbb buat ms skang dia rs dh byk cuti dia minta kt sensei...n he want to stand by for our second baby...yelah..rs dh nk dkt dh delivernye..emm..maklumlah..sensei dia ni sgt mementingkan kehadiran....

This raya is a first raya for my famil kat kg raya tanpa Ibu kami tercinta....Thanks to along kerana make a raya as my mom do it before..When I phoned them..she already cooked ns beriani resepi my mom n mee sup...n ptgnya..ada di buat korban di rumah mak cik...so..Its make their raya more meaningful....Hopefully my siblings will be more cheer n happy on dat day....

So...as usual...early in the morning we just bertakbir bersama2 dgn baby WAQ...lakukan pkr2 sunut yg biasa dilakukan di awal pg raya....kami tidak melakukan pkr sunat yg satu ni...iaitu memakai pakaian yg baru or cntk  as muslim Baju Kurung n Baju Melayu  n bersolat hari raya..just dgr solat dr radio malaysia saje..emm..after all dis..I  prepared for our breakfast..which I just cooked Nasi Beriani...for enjoy our Hari Raya...Arround 9 o'clock prepared bento for en hubby...n en hubby requested to eat Nasi Beriani je..so..senanglah keje..I just bento it...n after en hubby pergi sek..I pun bersiap2 utk ke kelas mcm biasa...so..we just wear t-shirt n pants to go to school...hehehe...emm..mood raya yg sgt kurang best!!!
Em..on saturday..as promised..we Msian hv a gathering..where we celebrate Hari Raya Aidiladha together on that day...emm..mmg best sgt2!!!time ni la..ms boleh jumpe kwn2 kite seMsia..yg dh lame xjumpe...n this time is a time to eat n eat what u want!!!!untill all the food is finished...hehehe...I just cooked nasi impit n kuah kacang n also...agar2 laici..hehehe
As I told before...a lot of food..there..rs xyah mkn 3hari dh lepas tue.....dr ns beriani, nasi lemak,nasi kerabu, laksa, pelbagai jenis rendang,ns impit, kuah kacang, soto,mihun n mee goreng n byk lagi lah...tue br makanan berat blum msklagi dessert nye...bab2 dessert...budak2 lah yg plg suke sekali...tuelah yg dia org duk kejar kalo org bg mkn...ade pelbagai dessert dr kek sehinggalah ke kuih n buah-buahan...pokoknya..memang kenyang lah hari tue...smpi rs letih lah pulak....bkn letih ape pun...letih mkn..hehehe...
Em..on that celebration...I dpt lah berkenalan dgn 3 family yg br smpi sepanjang I balik Msia...1 of them tue rupenya suami dia satu U ngan en hubby...hehehe..;)



pic ehsan dr Abg Azli & Kak Ida
(org lain pakai bj kurung...umi pakai seluar..sbb bj sume dh x muat...hehehe)

So...how ur celebration on Aidiladha?mesti lg bestkan...terutama yg duk Msia.....

p/s:pic xdpt di snapkan due to my WAQ dh jdkan camera mcm dia nye sorg...so..kene tggu en hubby baik hati membeli camera br utk umi dia..hehehehe

5 comments:

Wahidah said...

wah meriah gk ko masak ye..siap ade serunding tu.....impress..

eh ko smbung study gk ke kat sana

firahadifa said...

owh... ade serundig.. i pon bawa serunding .. tapi u masak serunding ?? i order byk2 jerr dari malaysia.. hehehe

onedurrani said...

wahi_serunding tue aslnye dr rendang yg xabis lg...hehehe...so panaskan smpi kering n jd serunding.....hehehe..keje org malas mcm aku ni xperlu di impress kan...hehee...;)aku amik bhs je kat cn....

kak fid_ari tue blk msia ade lah beli serunding ckit...tp xsmpi sbln dh abis di lantak oleh peminat serunding kat umah ni...last2 nye kene lah buat sendiri...hehe..sy buat ckit je...utk mkn 2org je..hehehe...
tue la..ingat nk order byk2 dr msia lain kali...hehehe

Das said...

apa itu bento....hu3
ok la ada sambutan aidiladha....kami kat sini takada...just solat hari raya sahaja....kalau ada maybe di Brisbane yang jauh tu la....

onedurrani said...

kak das_emm...lupe nk bgtau kt ctu...bento tue bekal kite bw kalo gi mn2 termasuklah sek....jepun ni..kbykn org dia suke bw bekal gi bljr ke gi mn2...

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)