Tuesday, May 24, 2011

Solat di perantauan..

As we know..if we as perantau..whatever pun kat mane kite solat adalah satu pekara yg amat dititkberatkan sebagai seorg umat islam sejati...kat mane kite berada kite wajib tunaikannya..hatta duduk di dalam hutan...

Bagi kami,kalo duduk di Msia..on da way nk blk kg..senang je nk benti mana2 masjid..sbb masjid kat Msia sgt byk..n beruntunglah org Islam di Msia..xperlu susah payah fikir utk cr masjidkan...
masjid fukuoka..

ruang lelaki

Di sini..masjid kalo di bumi fukuoka ni hylah satu sahaja..Alhamdulillah rumah kami mmg berhampiran sgt dgn masjid..Namun kdg2 kami berjalan jauh juga dr masjid..jd menyebabkan kami perlu mencari tempat yg bersih utk solat...Keperluan yg sentiasa ada di dalam kereta kami...

sejadah
kompas
cari gambar botol air tp xde pulak..yg ade botol air ni...abaikan tupperware n kerusi sister WAQ kat ctu.

Setakat ni kami pernah solat di tepi parking kereta,di tepi pantai, dlm fitting room supermarket, kat bwh pokok...n kat mane jelah yg kami rs sesuai n okay utk solat...Namun, mmg menjadi kebiasaan kami sentiasa dl berwuduk seblm keluar rumah...spy senang bile tiba time solat..
cari tepat2 solat..tp yg ni je yg ade..yg lain en abi dh buang kot...
Emm..utk winter mmg plg mencabar sekali..sbb time tue air sgt2 sejuk mc ais..sekali kene air rs sakit tangan..n Alhamdulillah, ats bimbingan seorg ustaz yg bg guide utk solat di kala sejuk ini..Jd kebimbingan kami utk wuduk di kala sejuk berkurungan...terima kasih ustaz ye..;)

Sy pernah terfikir mcmane kanak2 yg bersekolah utk solat zuhur..sbb sek kat cn tamat dlm kul 3.30/4.00ptg..at that time biasanya dh masuk waktu asar....n last weekend adalah sy ty pada jiran sy(Malaysian) mcmane anak dia bersolat di sekolah...SANGAT TERKEJUT...bile dia kate..rupenya..cikgu2 kat sek anak dia(anak dia sek rendah) memberi masa utk semua kanak2 islam utk solat...which bile tibe wktu zuhur..cikgu2 setiap kelas akan pggl sume pljr islam utk ambil wuduk n solat di satu bilik yg telah disediakan...n biasanya sesi pebelajaran akan berhenti sekejap...kalo pljr2 ni xsolat..nnt cikgu dia akan ty pd parent..
Rupenya cikgu2 kat sek ren tue pernah di bawa ke masjid utk berdiskusi mengenai ini...Alhamdulillah mereka memahami sepenuhnya..n bg mereka setiap individu mempunyai hak masing2 untuk dipenuhi..emm..bagusnya..siap pastikan sume solat dulu...Alhamdulillah...;)

p/s: Alhamdulillah..hari ni berjaya buat ns kerabu...emm..1st time buat...sebaik menjadi..dis week ade hari terbuka masjid..tp xtahu nk buat ape...emm..msh fikir lagi...;(..ade cdgn tak kwn2,rs nk buat menu ringan2 je?

4 comments:

Pn DG said...

tertarik dgn gambar kat masjid fukuoka....mula2 sampai agaknya kan....nmpk kurus compare sekrg...hehe

sekurang2nya ada masjid kat sana...sini surau jee..

Admiral Hafiz said...

bagusnya bila cikgu2 skolah lepaskn anak murid g solat...


Entry Terkini: Tonton Siaran TV & ASTRO Secara Online dan PERCUMA di Facebook TV : Raacuun

onedurrani said...

Kak das-kudus ke sy time ni...tp dh 5bln lbh preggy ms...nie ms 1st raya kt cn

Amirul-aah bgs time tue...

onedurrani said...

Kurus silap

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)