Tuesday, May 17, 2011

Let's smell the freshness of colourful flowers together...;)

Entry tertunda...yg dah lama tertunda dlm inbox..spring nilah rasenya cuaca yang paling best sekali..;)n masa untuk berjalan2 tak terhingat...hehehe..untuk membalas sejuk yang teramat pd musim sejuk ari tue..Spring mengambil masa dlm 3bln n bunga akan berkembang mengikut jenis bunga...dari tulip sehinggalah ke rose n lily..

1. Daizaifu...12 March 2011.;)
Our first trip for the spring season is..Daizaifu which is the city of Ancient Culture for kyushu island..Unplanned trip..where we came here a day after the earthquake and tsunami..Some of the tourist here said if u reached Fukuoka don't forget to visit Daizaifu..due to Daizaifu merupakan satu tempat sejarah lah kata mereka...actually mcm shrine je..Em..nie br sy tahu je..yg Fukuoka kominkan nie ade buat joint dengan Malaysia taw..tp di Perak..or lbh tepat lg di Ipoh..n ade one of the park at Ipoh mengikut salah satu tempat di Fukuoka iaitu Daizaifu lah tempatnye...Asalnya menuju ke Tosu Premium Outlets(TPO)...konon2 nk kenal TPO sbb tak pernah pergi ke sana..tp bilk tgk jam nk dekat petang jadi xjd nk teruskan perjalan ke Tosu sbb nak rushed blk nk gi beli ayam n daging halal...So, Alhamdulillah time kami dtg bunga Ume...ume no hana br saje mengembangkan dirinya...jom layan gambar2 yg sempat di tangkap di sana..

Entrance of Daizafu Termangu shrine..sister WAQ xde mood sbb br bgn tido..;)

Surrounding Shrine yg sgt besar...penat btl berjalan..smbil kejar masa..;)
Ume no hana..pic..

2. Fukuoka Airport...13 March 2011

On da way pulang dari Daizaifu kami ambil laluan lain n ternampak ramai org berpusu-pusu ke satu tempat yang lapang dan dari jauh sudah nampak kekuningannya..yg begitu dekat dengan Fukuoka Airport...tapi disebabkan kami mengejar masa..so kami aimkan je untuk pergi ke hari esoknya..lagipun rumah kami ke tempat ni hanya 15minit saja..Esok petang nye..kami pun gi ke tempat yang di tuju...Di sini kami mengambil gambar bersama dengan bunga Nana..nie Japanese name...nana no hana..

Nana no hana @Fukuoka Airport...
Sister WAQ begitu bersemangat..sbb first time tgk bunga kuning sgt2...Subahanallah..


3. Huis Ten Bosch, Nagasaki....19 March 2011

Yang ni mmg planning trip...We went there with 5 Malaysian families...Kami ke cn menumpang kereta salah seorg Malaysian kat cn...saje je...org dh ajak kami naik je..lagipun dia br beli kete yg best..so,bolehlah tmpg rase...;) Nagasaki dr rumah kami jauh juga dalam 2jam perjalanan dengan menaiki highway..Emm..pergi sini berbaloi2 n perlu kumpul stamina yg kuat dn banyak untuk berjalan kat dlm nie...tempat ni merupakan satu tmpt yg popular dan sgt luas smpi 152 hectar besar dia....bykkan kami hy berjalan kaki saje...kat cn byk tmpt2 yg menarik..n keadaan kami yg ade dua org anak yg tgh membesar jd rs mcm xsesuai untuk rent ape2 yg ade kat ctu..mcm bicycle or bus..Kami smpi dlm pukul 10.30pg n membuke bekal makanan yg dibawa..makan dulu bg perut penuh..Then, br leh jln dgn happy...;)
Di sini bukan saja kite boleh tgk bunga2 berkembang malah ade mcm2 lg yg best...museum, trick -art, thrill museum..n show for kids...altaf mmg suke sgt2...tp ummi dia yg letih mcm nk patah pinggang duk kejar dia ke hulu ke hilir...
Huis Ten Bosch ni mengikut sejarahnye di bina pada abad 17 mengikut Dutch town..so, terdapat banyak banugunan2 Dutch yg terbina di sini..Istana Huis Ten Bosch, dibina dengan izin dari keluarga kerajaan, dari kediaman Ratu-Ratu Belanda. Dalam bahasa Inggeris, Huis Ten Bosch bermaksud "Rumah di hutan." Dan sebenarnya resort ini berkonsepkan ala berjalan2 sepanjang terusan, dikelilingi oleh tanaman hijau, hutan, hiburan, kedai-kedai, restoran, hotel lima yang berbeza, sebuah marina dan sedikit perumahan..Jom..tgk pic2 kami sepanjang disana..masa kami dtg Tulip tgh mengembangkan dirinya...

Sister WAQ masa ni nak jln sendiri tak nak ummi pegangkan dia...pastue refuse to take a picture..smpi berkali2 abi suruh amik nk tgkp gambar..;)
tulip no hana + smile flower(at below in right) + garden of flower in the centre
museum of trick n art..which ummi terpaksa ambil pic..sbb sister WAQ tido keletihan...

4. Kashii Shrine...(03042011)

Minggu sebelumnya sibuk ckit dengan aktiviti pendaftaran sekolah altaf + ade solat hajat semalaysian di sini..so,aktiviti jln2 ditundakan...n minggu pada tarikh di atas adalah free..jd kami pun ambil kesempatan untuk melihat bunga sakura...sakura ni kalo ikut nihonjin byk jenis smpi rs mcm xboleh cam yang mana satu...confius jd ni..so...saya concludekan tak kisahlah apa pun namanya bunganya tetap sakura...atau englishnya cherry blossom...Jarak dr rumah ke tempat ni amatlah dekat hanya 10min sahaja...

pic above: kt garden flower...byk gerai bunga buke utk jual bunga n yasai(vege)
pic bwh: sakura no hana...


5. Kasuga Koen....(10042011)

Weekend kali ni kami pergi ke kasuga Koen untuk berhanami bersama2 Malaysian di sini.....smbl2 menyambut kedatangan kohai2 br ke sini..Ada 3org je pelajar br sampai dan semuanya seusia dgn adik saya yg no.4.(hani)..Memandangkan sakura mmg tgh pick dia memblossomkan dirinya...jadi kami semalaysian tidak melepaskan peluang untuk berhanami di sini..Hanami~adalah nama jepun n merupakan tradisi bagi org2 jepun dan kami juga di sini..untuk berpicnic di bawah pokok sakura..Ini mcm aktiviti wajib bile spring muncul...Park2 akan penuh dengan kereta untuk berhanami n berbbq..Sy membawa nasi goreng kampung yang tak pedas,ayam goreng kentucky n keropok....kentucky ala2 KFC..Jom layan pic dia ye..

Hanami @ Kasuga Koen...sister WAQ suke kwn dgn org besar...

6. 100 Aniversary Park...(10042011)

Koen ini terletak hy 200m je dr rumah..kami pergi pun dengan menaiki bicycle je..Lepas blk dr hanami...kami pulang awal..sbb sister WAQ yg begitu ghairah berlari ke sana n ke mari sampai permainan org besar pun dia nak main...+ en hubby kurang sihat ckit...selesama..sbb tukar musim..So, after asar kami pun menjejak kaki ke sini dengan membawa bola..Tak sangka rupenya luas sungguh Park ni..kalo jln kaki mmg tak larat lah nk jalan...;)Jom layan aktiviti kami di sana..

Sanatai2 bersama family with sakura no hana..
7. Kashii Kaen....(03052011)

Koen ni kami pergi time golden week...Mulenye planning nak ke tokyo untuk membuat passport bby WAM..tp en hubby xdpt cuti..jd kami terpakse batalkan niat tue..so..cuti tue kami gi jalan2 dekat2 cn je...nie salah satu amusement yg terkenal juga kat Fukuoka ni..we planned with abg azizi n family to go there..kebetulan time kami pergi cn kamen rider tgh buat show..tentunye ramai org yg tgk show kt cn...Kashii Kaen ni built bertemakan satu cartoon yg dulunye saya pernah tgk cartoon ni ms kecil2 tp skang xde dh kot..shirubania...mcm usagi ckit cartoon nya...
Jom layan pic kami di sini


pic atas tepi: liatris no hana..sebelah dia:solidaster no hana...hujung atas: xtahu pulak name dia..tp bau dia wangi sgt2..
pic bwh: xtahu name ape..n hujung sekali: daisy no hana..;)


p/s: Aktiviti jalan2 masih diteruskan cume slow ckit sbb ummi n abi dh cbuk ckit...tp InsyaAllah..akan ade n3 menyusul cume ia akan lmbt atau cepat saja...Jangan muntah ye tgk pic bunga yg banyak nie..hehehe...pening kepala pilih pic...

4 comments:

CT said...

Bestnya.....bila dpt ksana ya?

Magrib said...

wah!! menarik tempat tu.. anda buat saya mahu kesana... anyway, blog anda cool, entry anda menarik buat saya tertarik.. suka baca dan follow anda ya...

Entry terbaru dari saya.
Top 10 "weird things you do when you are alone!"
Seorang Gadis tanpa Baju ditangkap mencuri sebuah bola di pantai
Gambar selebriti yang berjaya dengan pembedahan Plastik
Lorna Bliss adalah klon Britney Spears
Jangan bangga sangat dengan muka Lawa, simbah ACID baru taw
Sifilis tu penyakit KELAMIN lah!
Onani (melancap) - Adakah Normal?

Pn DG said...

wahh...comel2 gambarnya......bbp bulan lg en hubby nak kena defent...so duk rumah je la...

onedurrani said...

ct_jomlah dtg cn...;)

magrib_jom2..dtg...;)

kak das-xpe kak das..lps abis defent..jln2 lah sakan ye...kami kt cn xde defent cume kene ade exam je...hehe..tp defent2 pun hjg mggu kene jln juga...hehehee

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)