Thursday, April 28, 2011

Our new 'hero'...;)

this entry adalah entry tertunda yang dah berkepuk dalam inbox..Em..quit a long time..I never put my recent baby boy...He already 3 months 3 weeks...Alhamdulillah..Thanks you Allah for giving me a healthy and cutest baby..;)

Actually on the delivering him is quite interesting for me..My expected due on 25 January 2011 but my previous Dr said it will be earliar than the expected due..because of my 1st bby come out so early..n the Dr said its may be on end of Disember (30-31 Disember) or 1st or 2nd week of January..(1-15) its according to your baby position right now..so, I really hope that he will be born on Disember because its same with my birthday...angan-angan mak jenin lh tue..Besides that, at that time..my laluan pun dh buke 1cm...tp i didnt feel anything...n my regular check up di pendekkan pulak kepada setiap minggu..Dr Onjoo..who yg incharge my case..said that she will be not arround after 15 January because she off to Osaka for conference..I pun pasrah je..sbb dr mula checking kat hospital ni mmg incharge bwh Dr onjoo..n hopefully she can incharge me...tp ketentuan Allah yang tentukan..I terima seadanya..Allah yang permudahkan segalanya..

pintu masuk hospital tp msh ni I dah nak check out..;)

On 30-31 Disember..I never feel anything..so,harapan pun tinggal harapan saja..n now I'm pasrah je..tp kalo lg cepat lg bagus...(konon2 ms tue dh xsabar nk tggu bby keluar dh)..As i'm quite busy for preparing to move to the another house..kejap2 keluar gi beli barang apa ...Almaklumlah,ms tue I duduk umah yang sume ade..so,xpayah beli mcm peti ais,tv,mesin basuh,toilet washlet..n rumah baru ni..satu ape pun xde..jd kene lah gi beli brg tue ckit2...memandangkan I ms blm due..so..boleh lah I pilih brg ape yg I nak..or tak nak..(mengikut kepuasan hati sendiri)...n I quite busy for my family yg dtg end of Jan tue..sbb ade mslh ckit dgn my sibling yg duduk kat korea n nk dtg cn..Emm..rupenye nak masuk Jepun bukan mudah..lagi kalo yang org Malaysia duduk negara lain tp nk dtg melawat jepun...I think is so sofisocated..According to my sibling he need Dr approval from me yang I akan bersalin pd bln Jan..
with one of midwife yg jd perantara antara saya dgn Dr pead..
So,i pun ke hospital on monday,10 Jan..ms tue hospital tutup sbb cuti umum satu jepun..n yg buke emergency je..kami pun ckplh dgn org emergency nk jumpe Dr Onjo...sbb nk mnta surat..tp fahamlahkan bile ckp jepun ni..nk ckp lain dieorg fhm lain..Last2nye.terpaksalah i kene gi check up..kirenye...dieorang ingat sy dh nk bersalin dh ms ni..hehehe..lawak je..Smpi kat ward xpasal2 kene check laluan..n unpredictable..dh buke 2cm..sy pun xsedar..i pun mcm biasalah minta balik..sbb awl sgt nk duk hospital..hehehe..n surat pun dapat dr Dr..
After 2 days,mmg saya punya regular check up..gi semula ke hospital..n kali ni check up..Dr check contraction n jalan..jalan dah buke 3cm..tp ms tue msh xrasa ape2 sakit pun..n Dr suggest either nak duduk hospital or nak blk rumah sbb memandang rumah ngan hospital ambil masa 1jam utk smpi...tapi sy pilih utk blk umah..hehehe..blk umah smpt lagi saya gi buat roti hotdog n roti tuna utk bekalan en hubby n sister WAQ...sbb ikut gerak hati saya n midwife said that i will delivere at night or awal pagi2 besok...Lepas buat roti...saya pun gi jalan2 kat jusco..smbl tue en hubby tukang check contraction saya..tiba2 ms tgh2 check tue, en hubby kate..eh ni dh mcm 6min sekali je kene contraction..so,en hubby suruh gi hospital skang juga sbb takut saya terbersalin kat jusco ni..saya je yang masih relax lagi..siap saya kata kat en hubby..balik umah dulu..kite solat isya' n siap2kan barang..Maybe en hubby n sister WAQ akan tidur kt hospital mlm ni kot..
 Dalam kul 10.00pm mcm tue kami pun bertolak ke hospital..sepanjang perjalanan en hubby check contraction ckp..yg contraction sy dh makin kerap sangat ni..en hubby mcm dh cuak..tp sy kate relax lah dulu..belum nk bersalin lagi..smpi di hospital,midwife saya check jalan..yang saya br buke 4cm..so,dia kate yang saya kene stay cn..n en hubby n sister WAQ boleh stay juga kat cn...midwife siap bagi satu katil sebelah saya utk sister WAQ yang dah ngantuk tertidur...tunggu n tunggu sambil baca apa yang patut..dlm pukul 5.59am saya pun selamat bersalin baby boy ni...


Wan Ahmad Mujahid Bin Wan Sharuzi
 5.59am (waktu azan subuh hari khamis berkumandang)
 13 January 2011
3.113kg but skang dh 6.75kg dh...

Sister WAQ sangat berkerjasama time ini..Pada mulanya kami amat risau mcmanelah sister WAQ nnt time I bersalin nanti..Alhamdulillah, Allah permudahkanNYA...Sister WAQ tidur sepanjang I kat labor room dan dijaga oleh Dr..Thanks sgt2 kat Dr...;)
reaksi sister WAQ for the first time see bby WAM
kasih sayang seorang kakak terhadap adiknya yang berusia 2 hari..

p/s: Alhamdulillah...sister WAQ boleh terima adik dia..dan skang ni kalo nk gi mane2 adik dia tak de..mesti dia ty kat i adik?adik?adik?smbl tgn tunjuk mana...Semoga kedua2 amanah Allah ini akan menjadi anak yang soleh dan solehah hendakNYA dan sentiasa berjuang demi agama..Amin...;)

7 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cutenyer ur kids aimi...suka akak tgk baby tue...eh patutla kiter leh ngam rupanya sama bintang..akak 2 dis aimi 6 rite???

onedurrani said...

hehehe..aah..padanlah kite sejiwa ye kak ayu..rupenye same bintang..hehehe..;)arap bby boy nie suke ceria mcm adam yg suke ceria n senyum..hehehe
aah..kak sy 6 dis..hehehe

Wahidah said...

alololo...dh dua org anak ko ye duren..tahniah2...brp lama lg korunk kt jepun tu duren..

Siti Mas Hidayu said...

durani : so cute bile WAQ kiss WAM... hohoho teringin nak ada anak jugak T_T

onedurrani said...

wahi_aah..dh dua dh..lame lg..lg 2thn setgh lg..;(..xsbr nk blk dh sbnrnya...

ayu_nk ade anak ye...meh la...aku pun dh lame xmkn ns minyak ni..hehehe..mcm ade bau2 gitu...nnt bgtau ye...;)

Pn DG said...

lebatnya rambut mujahid....tk cukur ya...actly dua2 cute...cam umi dia gak....:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

senang aimi nanty bila our kids dah besar...cukup sepasang gitew :))

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)