Thursday, April 21, 2011

Moved!!!Moved!!! moved to traditional Japanese House....

Emm..almost 3 months since end of Jan..we already moved to the another house again!again!n again!!!...and this time we moved to the 'traditional japanese House'..not like before this...which is too modern...refer to http://onedurrani.blogspot.com/2010/06/ito-vs-imajuku.html

To get a Traditional Japanese House is just a luck for us....Traditional Japanese House..as known as rumah awam..here called as Danchi..Process to get a danchi house..u have to apply from the 'ward Office' atau kat Msia mcm pejabat daerah kot..Mule2 kene isi borang n before that kene tahu kwsn area mana yg kite nk duduk..After a few week kite akan dpt nombor..n nombor tuelah yg kite kene pegang n simpan sampai keluar result either we success or not..Process pemilihan ini adalah berdasarkan undian...sekiranya nombor kita berjaya di undi makanya...makanya..berjayalah kita mendapat rumah awam ini..

Danchi actually built for those yang elderly and yg kurang berkemampuan..danchi is a old house..built in 1979(based on my house lah)Normally selection is based on their income,how many children they have n etc.It is 5levels..which..for the 1 and 2 level selalunya diberikan kepada japanese elderly n japanese person..Normally..bg kami yg foreigner ini digalakkan pilih tingkat 3 dan ke atas..dan level pun kalo nk pilih kene tgk %berapa ramai yang telah pilih utk duduk di tingkat tersebut pd pemilihan yang sebelum ini..So, actually process to get the danchi is depend on ur luck...

As for us, dalam pemilihan ini..hampir 3 kali kami memohon..n Alhamdulillah..kali yang ke-3 barulah kami berjaya..For the first n second time, kami memohon untuk duduk di tempat yang hampir dengan U encik hubby dan dekat dengan hoikuen altaf..but after 2 kali kami xdapat..jdnya en hubby cb untuk duduk yg dekat dengan masjid,dekat dengan groceries yg kami selalu pergi,boleh hantar altaf sekolah dengan free dan ramai sangat2 foreigner duduk dekat ctu...cume its takes about 1hour to go to University..Alhamdulillah..kami berjaya mendapat rumah tersebut..

We moved end of Jan..n encik hubby mmg seorang yg sangat kuat dan tabah..dia seorang saja yang mengangkat barang2 rumah kami dr Imajuku ke Shirohama(name of my house area)...because of me in a cofinement phase...pity of en hubby...Dialah yg kemas brg2 kat rumah..n turun dari tingkat dua tempat kami tinggal yang lame..ke shirohama..dan naik pulak ke tingkat empat...which its takes about 2 hour for one trip only for the stuff...All are about 5 trip..for one and half day..emm..mmg sgt menakjubkan kekuatan en hubby..hehehe

lawatan rumah sewaktu mendapat kunci

Em..Alhamdulillah..rumah kami kali ini sewanya sgt2 berbaloi....sangat murah...rasenya kat Msia xdapat kot...Inilah rumah kami skang...although its too small..but when we think we only one to stay for 2 years je+ ahli rumah kami pun x ramai..so,its just nice for us..

tempatku untuk mencurahkan segala kasih dan sayang ku pada familyku...;)
laut yang hanya 200m kot dari rumah kami

park yang sangat besar...yang menjadi kesukaan sister WAQ..

shougoku@ sek rendah yg xsampai 20m jauh dr rumah
laluan flight dr arah laut..hari2 sister WAQ tgk flight...
hoikuen @sekolah sister WAQ..yg jauhnya dlm 800m sahaja..


P/s:terlalu banyak kemudahan yang best di sini..cume U en hubby sahaja yg jauh ckit dr rumah...Alhamdulillah ats nikmatNYA...;)

5 comments:

Siti Mas Hidayu said...

I like !!!...bestnye duren ..dapat ko duk umah style jepun ni...aku dapat tgok dalam cerita jepon je la...berangan aje..hehehe

Pn DG said...

itu yg dikatakan rezeki diperantauan....

onedurrani said...

ayu_best jugalah..anak aku siap sorok dlm almari..kire mcm cite doremon tue..puas lah aku gi cari dia..rupenye dlm almari..hehehe

kak das_Alhamdulillah...;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ayu mmg tinggal kat Japanese house from dari mula lagi tapi bukan danch la...selalu student jer dpt kat danch tue...akak punya umah sekali parking 5man jer sebab kat kg...1 kitchen,1bedroom, 1bathroom,1 living room. kira ok la untuk 3 beranak kami :))

onedurrani said...

aah..kak ayu..stds je rase yg boleh dpt danchi..hehehe..okaylah tue..kalo besar2 nnt jenuh pulak nak bersihkan kan...hehehe

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)