Sunday, June 19, 2011

Weekend aka Fathers Day Event..;)

Salam semua...Rasanya belum terlambat lagi rsnya utk ucapkan happy fathers day to all father in the world..Happy Fathers day to my charming en hubby, my beloved ayah and aboh..Semoga sentiasa dibawah lindunganNYA..Sesunggunhnya pengorbanan seorang ayah,abi and aboh tidak dapat dibalas oleh kami sekeluarga..
Actually, setiap hari kita kene berterima kasih kepada ibu and ayah kita di atas pengorbanan mereka selama ni..bukan saja bile tiba hari bapa or ibu sahaja..

Weekend semalam..saya, sis WAQ and baby WAM bekerjasama membuat sebiji kek utk en hubby..)tanpa pengetahuan en hubby)..sbb en hubby weekend tue ade pertandingan badminton antara Malaysian and Indonesian..So,kalo tahun lepas kami memang menjadi penyokong kuat en hubby..but kali ini..kami tak mengikut utk menyokong en hubby...due to kesihatan saya yang tidak berapa sihat sejak kebelakangan ini dan sis WAQ ade program Iqra dgn saya yang tertangguh hari sabtu hari tue disampin..sekarang ni musim hujan saje..jd Its better..kami duduk rumah..dan kami kate kat en hubby semoga menang ye..kami menyokong dari jauh je..hehehe


Pg tue sis WAQ bgn awal pulak..so, dia ikut sy gi dapur n duduk same2 ngan sy di dapur.....sy pun duk godek2 dapur..nk buat ape ye ari ni...sy tgk ade strawberry lebih dlm separuh bekas..dh 2 hari dlm peti..so, saya pun buatlah blended strawberry cake..Em..mcm biasalh kalo sy ke dapur..angkatan tentera sume mesti ke dapur..sy br keluarkan penimbang..sis WAQ dah amik mangkuk utk timbang...sy timbang tepung..sis WAQ timbang bola pulak..hehehe...Last2..sy ajar dia utk timbang gula...punya lah suke dia..abis sume dia nak timbang...pg tue en hubby ade beli cherry...dia pun timbang satu-satu cherry tu..bile ade nombor di papan timbang...buukan main lagi nak pen..nak tulis...(mcm tahu je nak tulis ape)..duk ikut ummi dia buat..umi tulis..dia pun nak tulis jugak...sesi menimbang tamat..mn sy alihkan perhatian dia pad pukul butter n gula..mule2..dengar bunyi mixer..dia takut...duk jauh je..pas tue ckit2..dia ke depan..last2..sy ajak dia pegang..xnak..tp lepas 2minit..bukan main suke dia pukul butter n gula..smpi xnak stop...siap segalanya..sy pun bakar kek..tue..
Alhamdulillah,pada masa ni baby WAM pun berkerjasama..bby WAM kalo sis WAQ bgn dia automatik bgn juga..tp kalo bby WAM bgn..sis WAQ seronok je tido lagi..hehehe..Elok saja dia bermain atas playmat tue smbil pusing2kan badan dia..tp bile dh penat pusing..bby WAM belum pndi lagi role back his body..mulelah dia menangis...nk bgn..n sis WAQ akan dtg pd baby WAM..duk ketuk lantai..smbl kata "Try it! Try it!"..tp jd trait!trait! bile sis WAQ sebut..hehehe..
Then, sementara tunggu cake siap di bakar..sy main2 ajar sis WAQ Iqra..yang bby WAM pula bukan main lg mata dia duk tgk kak dia bc A, Ba, Ta, Sa,....n seterusnya..dan ulang balik..agaknye..sbb bgn awl sgt..dia tido blk..
Bile kek dh siap..sy biarkan saje utk sejuk..n bile sis WAQ bgn dr tido..dia ke dapur...n nampak kat ats meja ade kek..terus dia mkn..abis di kikis cake tue..Em,sy fikir xnak buat topping nye..sbb sy mmg xpndi sgt nk topping2 ni..tp bile tgh kek tu dh di kikis oleh sis WAQ..terpaksalah saya buat topping...At that time..sy tgh skype ngan adik..ajak sis WAQ..dia xnak..yelah..br bgn tido agaknya..rupenya dia buat project kat dapur tue..

Setelah saya siapkan sarapan..Em,menu pg tue ringkas je...kebab je..sbb sy duk cbuk buat nasi hujan panas + ayam masaka merah + acar mentah utk tgh hari....Em..en hubby pun siap2 nk gi main badminton..sementara sy duk cbuk urus rumah...hehe..;)Then,bile en hubby off to Badminton,sy ade mnta kebenaran pd en hubby kate.sy nk bwk sis WAQ jln2 nnt..sebaik enhubby bg green light...
After sesi Iqra bersama sis WAQ tamat..sy bertungkus lumus tidokan bby WAM..sbb nk gi beli brg buat topping..kedai dekat je...nak gi pun kejap je...sy fikir nk tgglkan bby WAM sekejap..bile dia tidur..n pkr nimmg sy selalu buat bile nk amik sis WAQ dr sek...sy akn tgglkan bby WAM yg tgh tido..tp smlm bby WAM tido kejapje...belum smpt sy pki tdg...bby WAM bgn blk...aduh...mcmn nk gi beli ni..last2, sy mnta tlg adik sy tgkkan bby WAM dr jauh..means gune skype je..

Sesi menopping pun bermula..sy, sis WAQ n bby WAM..ms sy tgh buat adunan menopping..sis WAQ elok lg..duduk ats kerusi mkn yougart...n bile tiba sy nk sapu topping pd cake..mulelh..dia nk bntu...dia pun nk sapu juga..bekali2 mnta sudu kt sy..bile sy bg..dia amik adunan letak kt cake...bile sy ckp dh cukup...pndi pulak dia benti..then..bile sy nk kemas2 kek tue..dia amik sudu n kemas2 juga..alamaknye..mcm nilh jd kek tue...Ok..jom  tgk cake hasil tgn sis WAQ,bby WAM dan saya..Thanks to bby WAM..yg same2 tgk je umi n sis WAQ buat topping...hehehe smbl tangan dan kaki begitu aktif bergerak..

Mix berries + strawberry blended Cake...recipe from here
En hubby memotong cake smbil terperanjat..;)

Sesi potong cake setelah en hubby blk...
Konon2 ummi nak buat layer lah..tp xjd..hehehe
En hubby yg kelaparan makan nasi hujan panas..smbl sis WAQ yang nak mkn cake...

p/s: Now, musim hujan..jd byk sgt baju xkering..ampaian baju asyik penuh je....xtahulah bile bj nak kering...ps ni musim summer dh...

4 comments:

Ida,Japan said...

he..he sedapnyer kek tu..elok ke kejadiannyer aimi..dah pandai deco2 dah

Siti Mas Hidayu said...

wah...duren...kagum aku ko ley wat kek....wah...kagum kagum....^^

Pn DG said...

zaman it....boleh jugak tgk kuk skype ya...
comel dah kek tu...apa pulak tak jadinya...

onedurrani said...

Kak Ida_jd kak kek tue...sy siap buat calculation lg sblm buat..sbb strawberry kt umah ckit je tggl...hehe..deco2?sy xpndilh akk...ni blur dr akk lh..hehe..abg wan Kate buat kek utk mkn fmly je..kalo buat utk fuku3m,abg wan Kate xlepas dr segi deco...hehehe

Ayu_hehe..ko jgn memalukan aku...malu nye...aku xpndilh ayu...ni br nk belajar

Kak das_hehe..sy mug selalu buat mcm nie....kek xjd lh akk..kalo bg free pun org ink mkn kot...hehe

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)