Wednesday, July 27, 2011

Bro WAM @ Shirohama Hoikuen..

Lately,byk sgt2 keje nk kene buat + asyik penat sgt2..rs mcm xbermaya je..jd aktiviti blog byk tergendala..nk buat b/walking pun xdapat lg...
Nie event end of jun..tp br skang nk update...hehehe..ade parents visit kat hoikuen@sekolah Bro WAM...Kebetulan hoikuen buat pada hari  bekerja..jd en hubby xdpt ikut..n sy pun dpt join 1-2 jam je..sbb nak kene rush ke kelas pulak..Rasa terkilan juga sbb dpt join kejap je..xdpt nk tgk activity bro WAM sepenuhnya kt hoikuen. But Alhamdulillah, sy masih berkesempatan nak tgk bro WAM kat hoikuen..hntr sis WAQ n bro WAM pg2 tue..then, sy stay je terus kat hoikuen utk terus join program dia...Jom tgk aktiviti bro WAM msh kat hoikuen..
9am sharp..sesi briefing diadakan..Masa ni sensei bg maklumat tentang perkembangan bayi dr umur O- 12monts..Sensei juga bagi byk info mengenai cara permakanan yang betul n sihat...Em..br sy tahu yg bayi seawal umur 5 bln sudah boleh diberi makana..tapi hanya yang light shj..mcm soup n buah-buahan yang telah di blend jd mcm cair.krn ditmbh air sedikit.. sebagai persediaan utk dia start makan pada umur 6bulan..Ini adalah untuk penjagaan sistem percernaan dalaman bayi....ooh,sian sis WAQ dulu sis WAQ 6month terus umi bg mkn tanpa ade step2 mcm tue..heheheBesides, sensei juga advice cara untuk massage baby n how to make baby food..Alhamdulillah sgt berguna info ni..rs sgt resourceful.bg sy yg msh mencari2...

Then, Ibu bapa terus dibawa ke kelas..tp sebelum msk ke kelas..kene pki sanitizer utk bersihkan tgn sblm msk kelas..kelas bro WAM adalah Momo gumi..pki santizer tue adalah wajib..sbb dia hendak menjaga kebersihan dlm kelas tersebut..kerana bagi dieorg..sume kanak2 mudah dijangkiti kuman..jd ni mcm protection..Semua brg mainan yg ada kat kelas ni sume di santizer sebelum dilepaskan kepada bayi...ms sampai..as usual..bro WAM sorg je tgh tido..maklumlah..bro WAM mmg bgn awl pg..time tue mmg wktu tidor dia..n perhatikan di dalam kelas..bayi yg dh boleh dudukakan didudukkan di atas kerusi..n bg yang belum akan duduk kat ats kerusi ni...


Sesi kenalkan diri utk mama n akachan@baby...smbl tue sensei bagi mainan tue kat baby n baby try to get it use their hand...smbl tue sensei panggil nama setiap seorg utk ttract suruh ambil mainan..
Then, mama will introiduce herself to others n inform what bby likes to do..hehehe


Bro WAM br bgn dr tido..sensei terus bg mainan suruh dia ambil..bukan main lagi tgn n kaki dia duk terangkat2..tp yg sedihnya..umi xdpt ambil pic time ni..;)

Sesi breakfast..kalo sebelum ni sensei yg bg..tp sbb parent visit..parent yg bg..cume sensei bg pd yg parent xdtg je..dlm kelas ni ade 8org cikgu..n 13org akachan..
Bile perut dh kenyang...makanya..boleh teruskan aktiviti..;) Aktiviti pertama adalah story telling siap dengan lagunya sekali..which setiap haiwan ada lagunya sendiri...Sensei kat sini majoriti mmg pandai main paino..so, seorg nyanyi n sorg duk buat lakunannya.....Bro WAM bukan main lagi seronok dia..siap xberkelip mata duk tgk sensei cerita...


Activity Time

Activity pertama ialah permainan bus n lorry,aeroplane...sensei jd bus..n akacahan jd penumpang..hehehe..Bro WAM suke sangat dia..sampai tergelak2 besar..sensei yg kt ats tue sensei yg suke kat bro WAM..n selalu layan bro WAM

Bro WAM yg tgh excited nak main..smbl mate duk pandang kat ummi...;)



Sesi massage..Sensei tunjuk cara nak massage baby..baby mmg suke massage kan..dia boleh mengerat kasih sayang antr baby n ummi..Emm...actually ada lagi activity dia..sbb activity smpi 12.00pm..tp ummi xboleh nk join..sbb umi ade kelas..tue pun ummi dh lewatkan 30minit dh..hehehe..tp ye Bro WAM lain kali ummi amik lagi ye..next year lah ye..;)

p/s:Semalam ummi buat bubur lambuk..hehehe..saje utk warm up puasa..xsangka..bby WAM bukan main selera makan bubur lambuk..InsyaAllah,ade masa nnt ummi buat lagi...;)

7 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aimi dah pandai cakap nihongo ker
sebab boley gi hoikuen selalu kt citu mmg kena ckp ngan sensei kan

Juwita Jamaludin said...

duraini.. hantar 2 orang nak hoikuen ye... macam2 ye tgk orang jepun ni uruskan anak2

onedurrani said...

Kak ayu_boleh dh akk ckit2....tp kalo kanji ni wakaranai je lah....kanji senang2 boleh lh..hehhehe..aah, akk kalo kt hoikuen ini mmg kene fully nihongo..sy kdg2 hentam je....Asl mksd smpi...hehehee

Kak ita_aah..akk sy hntr dua org ank ke hoikuen...mule2 ingot nk hntr seorg je...tp bile ward office telefon n bgtau kalo akk dh msk hoikuen..adik mmg aromatic kene msk..kalo x..akk xleh msk.tue yg terpakselh hntr bro WAM juga tue..tp hntr kejap je...abis kelas trs amik...Alhamdulillah...nab baik hoikeun kt cn free..

アヌム ちゃん said...

comelnya baby WAM..heee..apa nama penuh dia..

Pn DG said...

bestnya nampak baby kat sana....bnyk aktivitinya...

onedurrani said...

Kak anum_name penuh wan Ahmad mujahid..

Kak das_em..mmg byk smpi xlrt nk ikut kdg2 tue.

Andi Muthia Ardelia Divanesia said...

Hello :)

I am from Indonesia, I also had school in shirohama hoikuen.

After seeing your child's activity in school, so I remember all about shirohama school, especially when I've finished school in shirohama hoikuen and want to continue my studies in shirohama Gakko :)

Now I've been in Indonesia. I now have grown up and now my 12 year old

I have read your blog

Nice to meet you :)

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)