Monday, August 8, 2011

Parent Visit at Sis WAQ class..

Emm..minggu ini minggu update blog dgn cepat..sbb br dpt tenaga...hehehe..sebelum ini cerita psl Bro WAM..skang ni turn sis WAM pulak...Actually sis WAQ n Bro WAM duduk dlm satu sekolah je..cume lain kelas..Mcm kelas sis WAQ untuk pelajar umur 1-2thn...Actually...cn dia kire umur ikut April n betul2 ikut tarikh lahir bukan mcm kite..ikut tahun..sbb sis WAQ lahir bulan 9..jd dia belum 2thn..masa masuk tue sis WAQ br 1thn 7bln..jd dia ditempatkan di kelas Sakura..n Kelas sis WAQ terbahagi pulak pd dua bhhgn..satu untuk pelajar yang dh sethn n br nk bertatih or berjalan..nsatu lagi yg mcm umur sis WAQ..yg dh fhm n boleh berjalan...dalam kelas sis WAQ ada 8 org sensei..Sensei dia ade tua n ade muda..Mule2 hntr sis WAQ asyik nangis je..tp skang ni..asl lalu je kat sek atau sebut je nak gi sek..dia lah yg plg semangat sekali...kalo lalu kat sek tue asyik sebut n tunjuk.."aik, sekolah kakak......"..n setiap kali ambil sis WAQ dr sekolah mesti nangis...bukan sebab ape..sebab xnak balik..nak main lagi kat sekolah...

parent visit untuk kelas sis WAQ buat time weekend..so, boleh lah kami satu family pergi...As usual..program start jam 9.00am..n we as a parent already remind to come early 15minutes..so, kami pun gi lah kul 8.45am..So, disebabkan sy ade bro WAM yang dibawa sama..pihak sekolah menelefon seorg sensei kelas bro WAM utk hadir n ambil n jaga bro WAM sementara sy attend parent visit kelas sis WAQ..sgt terharu ms tue..sy tak terfikir pun nak hntr bro WAM..sy ingat nak suruh bro WAM tgk sekali..tp sensei ckp..agak susah jika sy nk handle dua org..jd dia kate..xpelah..dia jaga bro WAm seorg..aduh,sungguh terharu ms tue...mmg hari sabtu hoikuen buke..tp hy untuk satu kelas..n dihimpunkan bersama..hy beberapa org je sensei yg jaga..n hy ade dlm 9org student je..tue pun sume dh besar2..bile sy ty kenape..fon sensei bro WAM..n sensei ckp yg sensei dr kelas lain xboleh conduct pelajar dr kelas lain...oohh..br sy fhm...;)
Okay, jom kite tgk aktiviti-aktiviti yg ada di kelas Sis WAQ....jgn muntah ye tgk pic yg berlambak2 nie...;)

Memasuki kelas sis WAQ...sambil ade sensei yang tukang sambut kami datang...

Em..di sini kalo masuk sahaja sekolah kene buka kasut n kasut kene susun secara terbalik...n disebelah bawah tue ade tempat letak payung..kalo ade bwk payung..Rak kasut yg kat depan kelas..khas untuk rak kasut kelas lain..Kelas Sis WAQ kasut nye letak di sebelah kiri..n dilabelkan namanya..


 
First Activity before breakfast..to attract students mood in kelas...
Em..program dimulakan dengan membaca buku sambil sensei berinteraksi dengan students2 lain..supaya students tak rasa nak nangis...maklumlah kalo pg2..biasanya..ramai yang dtg sekolah menangis...Kat Ats tue sensei say something to sis WAQ n ask her to touch the bear..;)
Sementara tunggu sensei sediakan breakfast,sensei lain  berinteraksi dengan students n ajar cara membuka gula-gula.

Sensei distribute makanan..sensei yang terlibat dengan makanan akan memakai apron dan memakai tutup rambut..untuk menjaga kebersihan makanan yang diberikan.

Sis WAQ mencuba untuk membuka cheese dlm bentuk gula-gula yang sensei dh ajar..Ummi nak bantu,sis WAQ xbagi..dia nak buat sendiri..Alhamdulillah,sis WAQ pandai membuka plastik gula-gua..;)

Dah abis makan....minum susu pulak...sebelum buat aktiviti lain..dh abis makan sis WAQ telah diajar untuk bangun dan menolak kerusi ke tempat asal...
Dah abis makan..sume pelajar dikehendaki melakukan pee and poo..bg yang mash kecil atau bwh 1thn 6bln..akan pakai toilet kid yang kecil ni..tp bg sis WAQ dia hanya pergi sahaja ke toilet..ini salah satu cara sensei mengajar students buat toilet training.





Then, sis WAQ ade aktiviti bermain dengan air..Maklumlah sekarang kan time summer..jd air sgt sinonim seklai dengan waktu ini...Agar2 pelbagai warna tue sensei buat kan..sambil tue sensei mengajar juga warna agar2 tue pada setiap student...Sensei juga bagi pelbagai jenis acuan kuih untuk di terap pada agar2 tue..bukan main suke lagi sis WAQ..First time agaknye jumpe acuan tue...Lastly, sensei keluarkan dolphin air tue..n bagi students main dengan air...Mula2..sis WAQ suke..tp bile dh byk kene kt bj dia tak nak dah main dengan air tue..hehehehe

Kemudian, semua beratur untuk dimandikan oleh sensei..sebelum diberi makanan tengah hari..Masa sensei mandikan..sis WAQ bukan main lagi..nangis...takut ummi tinggalkan dia kot....tp lepas tue boleh pulak senyum dengan riang..hehehe..sementara tunggu sensei sediakan makanan..students dihiburkan pulak dengan cerita yang dilakonkan oleh sensei sendiri..
cerita kartun oleh lakonan sensei....sis WAQ bukan main nak gi dekat citu..sbb nak capai mainan2 tue...
Sebelum balik sensei bagi hadiah kepada sis WAQ n kawan2 kerana memberi kerjasama yang baik pada hari ini...Em....kat bwh ni adalah sensei kesukaan sis WAQ..yang kiri..sensei yang suke kat sis WAQ..tp sis WAQ selalu nangis dengan dia..yang kanan ialah sensei yang sis WAQ suke sgt..kalo pagi2..ummi hantr sis WAQ..sensei ini hulur tangan..dengan lajunye sis WAQ akan gi kat sensei tue...


p/s: Last week kami satu Malaysian ade buat majlis berbuke pose di Imajuku International House..yg kelakar nye..bile balik ke rumah..dalam keta..abi ty sis WAQ..td sis WAQ gi mane?dengan laju nye sis WAQ cakap dia gi mosque..hehehe..tergelak abi..mungkin 2/3 hari sebelum ni kami ade gi masjid utk berbuka dan solat terawih disana..mungkin dia perasan kami solat berjemaah..dia ingat dekat mosque kot..hehehe..

3 comments:

アヌム ちゃん said...

bagusnya hoikuen dekat jepun ni kan..macam2 aktiviti..siap ada toilet training tu..kalau kt mesia ada mcm ni kan bagus kan.huhu

hani raihan said...

plz upload those photo kat FB boleh? sakit mate nk tgk kecik2 hehe, ank tgk altaffff!

onedurrani said...

Anum_aah,mcm2 aktiviti dia..tiap tiap bulan ade je...kdg2 akk cgi pun...hehe..

Hani_nnt angah upload..tp lmbt ckit lh...sbb tgh tggu pic mini hari sukan dia...xdpt lg...

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)