Thursday, August 25, 2011

Ramadhan di rantauan

Em..tinggal 3 hari lagi Ramadhan akan melabuhkan tirainya...Rasa sekejap je merasai Ramadhan kali ini...Selepas ini Syawal akan menjelma..

Kalau dilihat dari status2 di FB terlalu banyak menceritakan mengenai persiapan raya...dari pakaian sehinggalah ke makanan dan kereta baru sepanjang hmpr Syawal menjelma..begitu juga dengan sepanjang Ramadhan ini..Alhamdulillah...semoga status2 itu seiring dengan amalan-amalan wajib n sunat Ramadhan yang akan meninggalkan kita...~mengarut banyak dh ni..hehehehe..

Sambutan kami sepanjang Ramadhan dan Syawal yang akan menjelma ini cukup sederhana,namun bagi kami sekeluarga ia cukup bermakna...
Jika sebelum ini kami melakukan solat terawih di rumah,di mana en hubby akan pulang awl dr Lab..utk sama2 berbuka dan solat terawaih..tp kali ini.en hubby berpeluang solat terawih di masjid...di samping pada berbuka puasa di masjid..Makanya, saya hanya berbuka bersama anak2 sahaja..Mmg pada mulanya amat mencabar..dengan keadaan sy yang tidak bermaya bila tiba petang..n perlu juga utk memasak utk berbuka..sambil anak2 terutama bro WAM yang kejap2 nangis n sis WAQ kdg2 nangis bile adik dia amik mainan dia+perlu memandikan kedua2 nye n diberi makan  bagi Bro WAM sebelum wktu maghrib..mmg menguji kesabaran saya..Tapi Alhamdulillah...kata orang buah sabar itu Indah...masuk hari ke-2 berpuasa sy boleh meng'arrange' selancarnya dengan bantuan Allah.

Kalo berada di Malaysia sememangnya kami hanya membeli shaja di 'Param'...n makanan yang dibeli mesti berlebihan..tapi sejak berada di sini..setiap kali berbuka..saya hanya masak nasi, lauk satu jenis , sayur n buah..di samping sedikit kuih utk moreh en hubby pulang selepas terawih....itu shj...n makanan ini biasanya kan sampai ke sahur..jika rs xnk mkn nasi sy hy msk mee or bihun shj..Emm..bile ade sibling ty buke ape hr ni sy ckp ala..biasa2 je..sbb nothing special spt kalo di Malaysia...tp Alhamdulillah..berkat Ramadhan..setakat ini tiada lagi makanan yang disimpan di dalam peti jika tidak habis...

Memandangkan en hubby berbuka di Campus n berterawih sekali di sana..sy hanya berterawih di rumah..kerana ianya lebih felxible..sy tidak akan ketinggalan dr jemaah2 lain jika sy berenti sekejap menyusu Bro WAM atau beri sis WAQ susu...disamping sekiranya bro WAM menangis scr tiba2 ia tidak akan menganggu jemaah lain utk solat...Jadi sy prefer solat di rumah...dan biasanya solat sy mengambil masa 1jam sebab melayan kerenah anak2..namun jauh di lubuk hati saya berharap bila anak2 sudah besar ckit..sy ingin berjemaah di masjid...Em..en hubby pernah kate...berkorban lah utk kebaikan anak2...ye..sy ingat kate2 itu..

Untuk berbuka pulak biasanya pada hari jumaat..kami akan berbuka di masjid...termasuk hari ini..Masjid ada membuat iftar untuk semua..utk hari sabtu..setakat ini ada sahaja undangan dari kawan2 disini untuk berbuka bersama..jadi kami menghadirinya...dan setakat ini..hari ahad..kami akan berbuka di masjid..kerana pada waktu ini 1negara 1hujung minggu akan buat Grand Iftar*which provide makanan di masjid....sebenarnya nak rasa makan makanannegara orang...Contohnya, bagi kami warga Malaysia kami kene pada minggu kedua...*nnt sy buat n3 nie..n utk minggu terakhir ini..ialah giliran Egypt..pulak..Alhamdulillah..setakat ini makanan dr negara2 lain mcm Bangladesh, Indonesia, Pakistan..sume boleh diterima oleh perut kami...

Em..untuk 10 malam terakhir ini...en hubby ade bg tazkirah mengenai ini..n kami pun bersepakat..setakat ni..untuk malam2 ganjil en hubby akan beriktikhaf di masjid..sehingga esoknya..n sy hy beriktikhaf di rumah shj...Jadualnya..same seperti en hubby di masjid..cume sy rs belum ade kekuatan utk beriktikhaf sekali sekeluarga di masjid seperti org egypt lakukan..kerana..memikirkan sis WAQ n Bro WAM yang msh kecil n sis WAQ mmg sukar ckit nk tido kalo org sekeliling xtido dia xkan tido..bertambah kalo lampu cerah...serupa juga dengan bro WAM yang tak boleh tido kalo lampu msh cerah..sy rs agak sukar juga sbb sy msh bf Bro WAM tenttunya..mlmnye kdg2 bro WAM bgn nak nyusu...jd, sy fikir xpelah sy beriktikaf shj di rumah..

Em..Memandangkan raya kali ini jatuh pada hari selasa..saya..Alhamdulillah..mmg tengah cuti dr kelas...tp en hubby mungkin xdpt bercuti..krn pd hari tersebut..en hubby ade presentation....mungkin sy bersama dengan anak2 akan solat raya di masjid n selepas itu berjalan raya di rumah kawan2 dekat2 cn shj...Lgpun..sy ade janji dengan kawan disini nak buat sesuatu pd pagi hari raya itu....


Semoga Allah permudahkan segalanya untuk kami sekeluarga...amin..;)

3 comments:

hani raihan said...

hehe, takpe, nnti kte raye bersame di skype hehe

Pn DG said...

akak setiap hari berbuka di masjid...boleh try masakan dari pelbagai negara...best gak la...so akak masak untuk sahur je....relax sikit...hehe

onedurrani said...

Hani_nnt Skype same2 taw....

Kak das_best lah buke hr2 kt masjid..sy xlrt lah kalo nk gi hr2 sbb en wan xde time hr sek...nnt sy kene handle dieorg pulak...kalo en wan ade boleh dia jg seorg....hehehe

Post a Comment

Terima kasih kepada semua yang sudi mencoretkan sebarang nasihat,idea dan cadangan...coretan anda memberikan seribu makna bagi saya...;)